Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tijelo nije pronađeno

Rekonstrukcija monstruoznog ubojstva malene Danke: Ovo je i dalje najveća enigma

Danka Ilić
Danka Ilić Društvene mreže/Screenshot
Aktualno Galerija Danka Ilić Danka Ilić Foto: Društvene mreže/Screenshot Potraga za Dankom Ilić u selu Zlot Potraga za Dankom Ilić u selu Zlot Foto: Telegraf/Mateja Beljan Potraga za tijelom djevojčice - 2 Potraga za tijelom djevojčice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Danka Ilić Danka Ilić Foto: Društvene mreže/Screenshot +0 Potraga za tijelom Danke Ilić u selu Zlot Galerija 1/5 >>
Točno je mjesec dana od monstruoznog ubojstva dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, koje je šokiralo Srbiju, ali i cijelu regiju. Tijelo malene još nije pronađeno, a slučaj pun obrata zakomplicirala je i sumnjiva smrt brata osumnjičenog za ubojstvo.

Točno je mjesec dana od ubojstva dvogodišnje djevojčice Danke Ilić u Banjskom Polju u Srbiji, a stravičan zločin šokirao je cijelu regiju. Za ubojstvo su osumnjičeni Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50), radnici Vodovoda iz Bora, koji su priznali da su djevojčicu koja je izišla iz dvorišta udarili službenim automobilom, a onda njezino tijelo bacili na deponij.

I to je točka na kojoj se lomi cijeli slučaj jer je Dragijević priznao kako se vratio na deponij i premjestio tijelo djevojčice, a u tome su mu pomogli brat i otac. No tijelo djevojčice nije pronađeno ni nakon što su stotine ljudi danima pretraživale brojne lokacije koje su pročešljane pomoću najmodernije tehnologije. U međuvremenu, Dejanov brat Dalibor umro je u policijskoj postaji nakon privođenja i ispitivanja, a obdukcija je potvrdila da je imao brojne ozljede na tijelu te da se radi o nasilnoj smrti. Policija je objavila da je preminuo prirodnom smrću nakon što mu je pozlilo. 

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Iako tijela malene Danke i dalje nema, mnogi prikupljeni dokazi koji se i dalje vještače bit će ključni za cijeli postupak.

Hoće li ovi dokazi biti dovoljni?

Jedan je od tih dokaza krv koja je pronađena u automobilu kojim su osumnjičeni udarili Danku. Potvrđeno je da ona pripada djevojčici. Osumnjičeni su automobil nakon nesreće očistili kako bi uklonili krv, no biološki trag ipak je ostao.

Važan je dokaza i iskaz koji je Dejan Dragijević dao u tužiteljstvu. Priznao je da je Danka nakon što ju je udario automobil još bila živa te da ju je udavio golim rukama. Njegov kolega Srđan Janković brani se šutnjom.

Šutnjom se brani i Radoslav Dragijević, Dejanov otac, kojem je određen pritvor, a ispitivana je i majka, koja nije željela svjedočiti protiv sina i supruga.

Ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio je rekonstrukciju kobnog dana kada je malena Danka ubijena.

"Majka Ivana Ilić došla je u Banjsko Polje u 13:10 s djecom. Bila su u dvorištu, igrala su se i ona ih je fotografirala. Poslala je posljednju sliku u 13:22. Sin ju je tražio vodu i onda je shvatila da Danke nema kada se vratila. U 13:41 pozvala je muža, a u 13:45 policiju, koja je došla u 13:59," rekao je ministar. Naveo je da je u razdoblju od 13:45 do 13:52 Danka izišla iz dvorišta, što su vidjela dva očevica.

Pročitajte i ovo Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

Ključan je bio GPS uređaj u službenom automobilu Vodovoda u kojem su tog dana bili Dragijević i Janković. Oni su se zaustavili 150 metara od dvorišta u kojem je bila Ivana Ilić sa svojom djecom, a tih 150 metara prešli su za pet i pol minuta. Pomoću GPS-a utvrđeno je i da su se na deponiju otpada zadržali 1,41 minutu.

Policija je tijekom istrage provjeravala sve bazne stanice koje su pomogle u uhićenju osumnjičenih i povezale ih s mjestom zločina. Analize su pokazale da su bazne stanice zabilježile kako su se telefoni osumnjičenih u kritično vrijeme nalazili u Banjskom Polju.

Pali na poligrafu

Jedan je od jezivijih detalja ovog slučaja i informacija da je Dankin otac zaustavio radnike Vodovoda i pitao ih jesu li je vidjeli, što su oni negirali, a u tom trenutku tijelo djevojčice bilo je u prtljažniku njihova automobila.

Također, Dejan Dragijević sudjelovao je u potrazi za curicom dok se još vodila kao nestala, znajući da je mrtva. Prema izjavi jednog kolege, dok je trajala potraga, rekao je: "Djevojčica je oteta, nikad je nećete naći."

Kako bi se rasvijetlio nestanak djevojčice, napravljeno je i 15 poligrafskih testiranja, među kojima i Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića. Obojica su pala na poligrafu, samo na različitim pitanjima.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom bilo je zlostavljanja Tužiteljstvo se oglasilo o smrti Dalibora Dragijevića: Bio je osumnjičen da je s bratom sakrio tijelo malene Danke

Sada je potraga za tijelom djevojčice svedena na minimum, a istražitelji su se fokusirali više na prikupljene materijalne dokaze, među kojima je i alat iz kuće osumnjičenih, poput lopata kojima je možda iskopano tlo gdje bi moglo biti tijelo djevojčice.

U ovom stravičnom slučaju punom obrata i dalje je najveća enigma zašto je Dejan Dragijević priznao i da je ubio Danku i da je premještao tijelo, i s kim je to radio, ali gdje je ono ne želi reći, točnije tvrdi da se toga ne sjeća.

Smrt njegova brata, pogotovo ako se utvrdi da je nasilna, sve je dodatno zakomplicirala, a neki pravni stručnjaci strahuju da bi se osumnjičeni mogli izvući tvrdeći da su njihova priznanja iznuđena. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene