Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoželjnija udavača

Je li izgledan dogovor Domovinskog pokreta i HDZ-a? Jedni su promijenili retoriku, drugi poručuju: "Moguće je ako..."

Stožer Domovinskog pokreta - 4
Stožer Domovinskog pokreta - 4 Cropix
Aktualno Galerija Stožer Domovinskog pokreta - 4 Stožer Domovinskog pokreta - 4 Foto: Cropix Stožer Domovinskog pokreta - 14 Stožer Domovinskog pokreta - 14 Foto: Cropix Ivan Penava, DP Ivan Penava, DP Foto: Dnevnik Nove TV Stožer Domovinskog pokreta - 2 Stožer Domovinskog pokreta - 2 Foto: Cropix +2 Stožer Domovinskog pokreta - 3 Galerija 1/7 >>
Domovinski pokret najpoželjnija je udavača ovih parlamentarnih izbora. Ivan Penava poručuje da ga zovu svi, da se čuje sa Zoranom Milanovićem, ali da se s njim nije čuo na dan izbora. Doznali smo i da Mario Radić iz DP-a i HDZ-ov ministar Ivo Anušić piju kavu.

Rezultati DIP-a objavljeni pola sata iza ponoći, na temelju 91,33 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 60, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 42 mandata.

Slijedi Domovinski pokret s 14 mandata, Most s 11 mandata iza kojega je kao peti Možemo s osvojenih 10 zastupničkih mjesta.

Tri mandata osvaja IDS, dva Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika.

Bez Domovinskog pokreta nema Vlade, prije izbora su prognozirali mnogi politički analitičari, a večeras se pokazalo da je tome vrlo vjerojatno tako. 

Tijekom izborne večeri pokazalo se da će se vlast teško sastaviti, no da je Domovinski pokret najpoželjnija udavača. 

Tijekom večeri mogle su se čuti kontradiktorne poruke. Mario Radić poručio je da će odluku o koaliciji donijeti Predsjedništvo stranke, dok je Mislav Kolakušić, koji je na listi Domovinskog pokreta, poručio da idemo na nove izbore. 

Ivan Penava priznao je da se čuje s predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali da se nije čuo s njim na dan izbora. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP DP i partneri imaju 14 mandata Pljesak i euforija u Domovinskom pokretu, Penava održao govor: "Nadam se da ćemo krojiti sudbinu Hrvatske"

Prema kasnijim izjavama, moglo se čuti da će Domovinski pokret razgovarati sa svima, a već se od ranije zna da su mu prihvatljive jedino one opcije u kojima nisu SDSS i Možemo!. 

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo razgovarao je u Izbornom specijalu s Tomislavom Josićem iz Domovinskog pokreta, koji je ponovio kako s HDZ-om mogu pod jednim uvjetom.

"Ako se HDZ odrekne SDSS-a, vjerojatno će se naći neki dogovor", kazao je.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

"Bitno je pitanje koje nitko nije postavio - je li Penavu zvao Anušić?" rekao je Darko Milinović u izbornom specijalu Nove TV. 

"Stvarni je šef DP-a poduzetnik Mario Radić. Koliko je meni poznato, Anušić i Radić vrlo često ujutro u Osijeku popiju kavu", objasnila je novinarka Ivana Petrović, a to stvari dodatno komplicira, kazala je.

Istovremeno, HDZ je promijenio retoriku, prije izbora predsjednik Andrej Plenković rekao je za Domovinski pokret da su to zli ljudi, no večeras se iz HDZ-a može čuti da oni mogu sa svima. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene