Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika aukcija

Sat najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan za rekordan iznos

Džepni sat s Titanica, ilustracija
Džepni sat s Titanica, ilustracija Foto: Afp
Zlatni džepni sat pronađen na tijelu Jacoba Astora koji je poginuo na Titanicu prodan je na aukciji za 1,2 milijuna funti.

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za rekordnu cijenu od 1,2 milijuna funti.

Sat je prodan privatnom kolekcionaru u SAD-u na dražbi u aukcijskoj kući Henry Aldridge & Son in Devizes, Wiltshire, za najveću cijenu ikada za neki predmet s potonulog Titanica.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 5 posjet splitu Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka

Prethodno je rekordnu cijenu držala violina sa slavnog broda koja je postigla cijenu od 1,1 milijun funti. Prodala ju je ista aukcijska kuća 2023.

Poslovni čovjek John Jacob Astor (47) potonuo je na brodu 1912. nakon što je novu suprugu Madeleine odveo do čamca za spašavanje.

Umjesto da se pokuša spasiti u drugom čamcu, besprijekorno odjeveni Astor, koji je bio istaknuti član bogate obitelji Astor, posljednji je put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa suputnikom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

Njegovo je tijelo izvučeno iz Atlantskog oceana sedam dana kasnije i pronađen je njegov skupocjeni džepni sat Waltham od 14 karatnog zlata s ugraviranim JJA.

Voditelj dražbe Andrew Aldridge je rekao da je Astor bio poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanic i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svijetu u to vrijeme, s neto vrijednošću od otprilike 87 milijuna američkih dolara - što je danas ekvivalent nekoliko milijardi dolara.

"Cijene postignute za predmete s Titanika su apsolutno nevjerojatne", rekao je Aldridge.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene