Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju 30% podrške

U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima

Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke
Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Foto: Afp
Raste podrška krajnjoj desnici u Austriji. Europski izbori 9. lipnja uvertira su im za parlamentarne izbore u rujnu.

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka već je godinu dana najpopularnija u državi, a mjesec dana uoči europskih izbora ta je podrška dosegla 30 posto.

To je za 10 postotnih bodova više u odnosu na rezultate koje je stranka postigla na europskim izborima 2019., što raspiruje nade njezina predsjednika Herberta Kickla u pobjedu na austrijskim parlamentarnim izborima u rujnu.

„Zaustavite EU ludilo”, glasi slogan na plakatu FPO-a za europske izbore na kojem su prikazani predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kako se grle, a u pozadini su tenk, helikopteri, šprica, vjetroelektrane i čamac s migrantima.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Za svaki slučaj Je li ovaj potez HDZ-a znak da se ipak spremaju za nove izbore?

FPO-ova retorika – populistička, rusofilna, euroskeptična i antivakserska – pozitivno se doživljava u značajnom dijelu biračkog tijela. Ako nastavi tako napredovati do parlamentarnih izbora u rujnu, krajnja desnica mogla bi na jesen postati vladajućom strankom u Austriji.

Stranka je u vodstvu u anketama od kraja 2022. Uoči europskih izbora, FPO – koji sada ima tri od 19 austrijskih zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu – ima potporu 28,2 posto ispitanika, po ispitivanju Ipsosa, ispred socijaldemokrata (SPO, 22 posto) i konzervativne Narodne stranke (OVP, 21 posto).

Pročitajte i ovo Ilustracija Imate li sve za roštilj? Pogledajte kako trgovine i šoping-centri rade na Praznik rada

Krajnje desna stranka također je u velikoj prednosti na društvenim medijima.

Harald Vilimsky, nositelj FPO-ove liste za europske izbore, ima četiri puta više pratitelja nego Helmut Brandstatter iz stranke Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS) ili Lene Schilling iz Zelenih, po austrijskoj novinskoj agenciji APA-i.

Izigravanje žrtve

Osnovan 1956., FPO se u početku predstavljao kao pangermanistička stranka čiji je cilj bila priprema za povratak nacionalsocijalizma u Austriji.

„Većina stranačkih vođa bili su bivši članovi Nacističke stranke”, rekao je Benjamin Biard iz Centra za istraživanja i sociopolitičke informacije (CRISP) iz Bruxellesa. „Ali to ne znači da je to i danas slučaj”, dodao je Biard, stručnjak za krajnju desnicu u Europi.

FPO je prvi put došao na vlast 1983.-1986., napustivši svoje originalne ideološke temelje i usvojivši „liberalno” slobodno-tržišno stajalište što ga je dovelo do sudjelovanja u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima.

Pročitajte i ovo Obilježavanje operacije Bljesak dogodilo se na današnji dan Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava

Ali dolaskom kontroverznog vođe Jorga Haidera 1986., FPO je marginaliziran i kao oporbena stranka sve je više počeo skretati prema nacionalističkoj i populističkoj desnici, a Haider je otvoreno relativizirao ili reinterpretirao austrijsku nacističku prošlost. Naposljetku je 2000. podnio ostavku nakon što je dao kontroverzne izjave o Trećem Reichu.

FPO je ponovno pokazao svoju snagu na parlamentarnim izborima 1999., kada je postao druga najveća politička stranka. U veljači 2000. pridružio se vladajućoj koaliciji s Narodnom strankom Wolfganga Schussela.

Po Biardu, ta koalicija bila je jedan od prvih primjera „nove faze razvoja krajnje desnice u Europi od Drugog svjetskog rata” u kojoj strankama više nije dovoljno da „budu velike oporbene snage, nego imaju ambicije domoći se vlasti kako bi izravno utjecale na javnu politiku”.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda

Premda je FPO doživio interne podjele i izborne udarce, ponovno se vratio u srce austrijskog političkog života 2017. pridruživši se vladi OVP-ova Sebastiana Kurza.

To novo iskustvo vlasti ponovno je bilo kratka vijeka, ovaj put zbog korupcijskog skandala nazvanog Ibiza-gate zbog kojeg je vođa stranke Heinz-Christian Strache 2019. morao odstupiti s dužnosti vicekancelara.

Utjecaj tog skandala imao je ipak ograničen utjecaj na stranku, smatra Biard. Na zadnjim europskim izborima 2019., FPO je, unatoč tome što je ostvario nešto slabiji rezultat, ostao i dalje treća najveća stranka sa 17,2 posto osvojenih glasova.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

„Nezadovoljstvo njegova biračkog tijela – ili jednog njegovog dijela – izgleda da se nije dugoročno potvrdilo”, rekao je Biard.

Jedno objašnjenje kako FPO uspijeva preživjeti skandale „nalazi se u činjenici da se krajnje desne stranke tradicionalno vole predstavljati kao žrtve sustava u cjelini” i spretno to koriste kako bi utišale kritike, objasnio je Biard.

Iskorištavanje frustracija ljudi

Uz tu antisustavnu retoriku, druge velike FPO-ove teme su tipične za krajnje desne stranke: protivljenje imigraciji, obrana oblika austrijskog „patriotizma”, jako tvrdo stajalište o islamu i naglasak na euroskeptičnu retoriku.

Kao i kod većine krajnje desnih stranaka, birači FPO-a motivirani su ideologijom, ali i glasaju kako bi „izrazili svoje nezadovoljstvo ili čak razočarenje načinom na koji demokracija danas funkcionira”, rekao je Biard.

U nedavnom intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u, vodeći kandidat FPO-a na listi za Europski parlament Vilimsky rekao je da je misija njegove stranke „šutnuti establišment u stražnjicu”.

Pročitajte i ovo Američki kruzer, ilustracija brzo širenje bolesti Zarazan virus poharao kruzere: Vlasti istražuju uzrok, simptome prijavilo više od 160 ljudi

Patrick Moreau, politolog koji se specijalizirao za suvremenu Njemačku i Austriju, naveo je neke od razloga za FPO-ovo vodstvo u anketama, u prvom redu opoziv bivšeg kancelara Kurza i druge korupcijske skandale Narodne stranke, internu krizu socijaldemokrata, visoku inflaciju, rast cijena i imigraciju.

S obzirom da FPO ima naviku povezivati pitanja sigurnosti i imigracije, „Austrija se osjeća izloženom”, rekao je Biard. Bivšem kancelaru Kurzu narastao je rejting nakon što je zatražio zatvaranje austrijskih granica.

Biard je istaknuo da FPO-ovo tvrdo stajalište u pogledu imigracije nužno ne odražava stvarnost. Takvim krajnje desnim strankama važno je „da mogu stvoriti osjećaj straha u društvu u vezi tih migracijskih pitanja, bilo stvarnih ili preuveličanih”, rekao je.

Pročitajte i ovo Donald Trump Postupak se nastavlja Donald Trump kažnjen zbog nepoštivanja suda: Tipkao na svojoj društvenoj mreži i sad mora platiti paprenu kaznu

Po analizi koju je 2017. objavio Hans Winkler, bivši direktor regionalnog dnevnog lista Kleine Zeitung, Austrija je „na raskrižju svih migrantskih puteva u Europi” i bila je jedna od triju najteže pogođenih zemalja velikim migrantskim valom 2015. i 2016.

Austrija je primila 95.000 tražitelja azila, više po glavi stanovnika nego Njemačka.

FPO je „uspio mobilizirati velik dio birača oslanjajući se na frustracije naroda”, napisao je Moreau u svojem istraživanju za think tank Fondapol (Zaklada za političku inovaciju).

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

„Priroda nezadovoljstva birača ide u prilog FPO-u, koji gradi potporu na tim temama.”

„Zamislite crveno dugme za izvlačenje Austrije iz ludila EU-a. Ne bih oklijevao niti milisekundu pritisnuti ga”, rekao je Vilimsky na stranačkoj konferenciji FPO-a u Beču sredinom travnja.

Iako nije otišao toliko daleko da govori o izlasku Austrije iz EU-a, Vilimsky je naglasio radikalno stajalište FPO-a prema Bruxellesu, koje dijeli krajnja desnica u Italiji, Francuskoj i Nizozemskoj.

Međutim, većina krajnje desnih europskih stranaka „sada ublažava svoja stajališta, zagovarajući dubinske reforme institucija, a ne napuštanje EU-a”, rekao je Baird.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija

Nizozemska Slobodarska stranka, na primjer, napokon je povukla prijedlog izlaska iz EU-a iz svojeg programa.

U Europskom parlamentu FPO je dio političke skupine Identitet i demokracija, čiji je bila jedan od osnivača 2015. (tada se zvala Europa nacija i sloboda).

Skupina je šesta najveća u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta i ima 59 zastupnika iz osam zemalja.

Ako populističke stranke dobro prođu na europskim izborima 9. lipnja, Vilimskyjev FPO nada se ujediniti skupinu Identitet i demokraciju pod „zajedničkim krovom” sa strankama iz skupine Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koja dijeli ideologiju sa Slobodarskom strankom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene