Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeta situacija

Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

Razoreno ukrajinsko selo
Razoreno ukrajinsko selo Foto: Afp
Ruska vlast upozorava na mogućnost ukrajinskog napada na Krimski most i najavljuje "razarajuću osvetu".

Rusija je u petak upozorila da će izvesti "razarajući osvetnički napad" ako Ukrajina, uz podršku zapada, napadne Krim ili Krimski most koji crnomorski poluotok spaja s jugom Rusije i koji je Kijev već dva puta gađao, a koji je Rusija anketirala od Ukrajine 2014. godine.

Moskva je rekla da vjeruje da Ukrajina, koja je od Sjedinjenih Američkih Država nedavno dobila sustave navođenih projektila dugog dometa ATACM, namjerava napasti most 9. svibnja ili uoči tog dana kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

Ukrajinski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Serhij Kislica je 1. svibnja na društvenoj platformi X napisao "2024. popis šest glavnih vrsta mostova" i objavio niz slika, koje prikazuju različite tipove mostova.

Posljednja slika s natpisom Kerč, kako glasi ime krimskog grada na jednom kraju Krimskog mosta, ostavljena je prazna, što bi moglo upućivati na to da će biti uništen.

"Htjela bih upozoriti Washington i Bruxelles da je bilo kakvo agresivno djelovanje protiv Krima ne samo osuđeno na propast, nego će naići na razarajući osvetnički napad", poručila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Zaharova je istaknula da je britanski šef diplomacije David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je poslala Velika Britanija kako bi gađala ciljeve unutar Rusije, što je nazvala dokazom da zapad vodi hibridni rat protiv Moskve.

Moskva je Krim darovala Ukrajini 1954., a sada tvrdi da je ta odluka bila pogrešna. Ruska crnomorska flota, koju Ukrajina opetovano napada, smještena je na Krimu.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike

S druge strane, po procjenama francuskog ministarstva vanjskih poslova gotovo 150.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukrajini od početka rata u veljači 2022.

Ta procjena prilično je niža od one ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koji je u veljači rekao da je u Ukrajini poginulo 180.000 neprijateljskih vojnika.

Velika Britanija je potkraj travnja procijenila da je u Ukrajini poginulo ili ranjeno oko 450.000 Rusa.

Pročitajte i ovo Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate"

Moskva nije objavila nikakve informacije o broju poginulih i ozlijeđenih u redovima svojih oružanih snaga od rujna 2022., kada je priopćeno da je poginulo gotovo 6000 vojnika.

Na ukrajinskoj strani, predsjednik Zelenskij rekao je potkraj veljače da je poginula 31.000 vojnika.

"Ne 300.000, ni 150.000, kako govori Putin i njegov lažljivi krug. Ali svaki od tih gubitaka je velik gubitak za nas", rekao je.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "Bio sam u pravu" Grbin: "Idemo na nove izbore. To nije nenormalno u drugim zemljama, samo se u Hrvatskoj čudimo"

Po mnogi zapadnim sigurnosnim izvorima, ukrajinski vojni gubici se jako podcjenjuju.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu procijenio je u isto vrijeme ukrajinske gubitke na 444.000, ne preciziravši govori li samo o poginulima ili o poginulima i ozlijeđenima.

U petak je ukrajinske gubitke od početka godine procijenio na 111.000, ponovno bez pojedinosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene