Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonija bez problema

Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv"

Dronovi, amfibije, zrakoplovi, vodena i kopnena plovila... Zvuči kao borbena jedinica Hrvatske vojske, ali zapravo se radi o mehanizaciji i strategijama za borbu protiv komaraca u Slavoniji. Zasad ih nema, ali svejedno su Osijek i Slavonci nikad spremniji za takvu bitku. Kako su se pripremili istražio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Početkom svibnja proteklih godina itekako su već počeli neugodno zujati. No ove godine, za sada, nema niti jednog komarca pa Slavonci uživaju u šetnjama, rekreaciji, vožnji biciklom.

"Baš ono, budu puna usta komaraca. Sad ništa, zato sam i ovako veseo, sretan", iskreno će Osječanin Luka. "Za sada je super. Inače ovdje nije podnošljivo", kaže Saša iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U očekivanju nove Vlade Plenković: "Izjava šefa IDS-a bila je sjajna"

No, bez zavaravanja, za to je zaslužna priroda, a ne čovjek. Potvrđuje to i struka - Slavonija je za sada bez komaraca zbog temperatura i vodostaja rijeka.

"Kad su komarci u pitanju, nema velikih niti filozofija, niti znanosti. Ako ima puno padalina, puno oborina, ako je vodostaj Drave visok, vodostaj Dunava visok, onda će biti komaraca", objasnio je Branimir Hackenberger sa Fakulteta za biologiju. 

Ipak i već sad se može utjecati na moguću pojavu komaraca. I to larvicidnim tretmanom, odnosno, spriječavanjem razvoja komaraca u najranijem stadiju. Proteklih godina to je zakazalo. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Pucnjava kod Omiša: Policija privela pet osoba

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

"Apsolutno je sve poduzeto na vrijeme. Sve u skladu s preporukama struke. Do ovoga trenutka odrađena su tri larvicidna tretmana na temelju preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Nikad više novca nije bilo izdvojeno za borbu protiv komaraca, čak oko dva milijuna eura.

"Od ove godine idemo u ozbiljniju borbu larvicidno protiv komaraca i s pomoću dronova. Dakle uz avione, cestovna vozila, čamce i amfibije, značajno ćemo koristiti i dronove ove godine, što vjerujem da će doprinijeti još većoj učinkovitosti", dodao je Vulin. 

Pročitajte i ovo Sanja Sarnavka, osnivačica Zaklade Solidarna Za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka: "Hrvatska je treća zemlja u Europi po broju femicida, a patrijarhat se vraća na velika vrata"

Istina, neugodni su, bodu, piju krv. No Slavoncima uistinu već pomalo na živce ide pretjerani dim koji se diže oko komaraca. Nisu to baš zmajevi koji piju krv, leteće nemani koje haraju močvarom od kojih se bježi glavom bez obzira. Takva reklama nikome ne donosi koristi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene