Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Rezultati izbora 2020. godine

Parlamentarni izbori 2020.
Parlamentarni izbori 2020. Foto: Sasa Buric/Cropix
Na parlamentarnim izborima 2020. godine HDZ je osvojio 66 mandata, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om ubilježila 41 mandat.

Birači su 2020. godine na parlamentarnim izborima svoje povjerenje većinski dali HDZ-u. Za njih je glasalo nešto više od 37 posto birača, čime su osvojili 66 mandata. S njima su u koaliciji tada bili Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) i kandidatkinja Marjana Petir.

Najveći konkurent HDZ-a 2020. bila je Restart koalicija na čelu s Davorom Bernardićem. Koaliciju su čini SDP, GLAS, HSU, HSS, IDS i Damir Bajs s nezavisnom listom. Restart koalicija osvojila je 41 mandat.

Pročitajte i ovo Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Treća parlamentarna snaga u Saboru bila je koalicija predvođena Miroslavom Škorom u kojoj su bili DP, Blok za Hrvatsku i Hrvatski suverenisti. Njihova koalicija osvojila je 16 mandata.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP DP i partneri imaju 14 mandata Pljesak i euforija u Domovinskom pokretu, Penava održao govor: "Nadam se da ćemo krojiti sudbinu Hrvatske"

Most je na izborima 2020. godine prvi put izašao s Ninom Raspudićem i Marijom Selak Raspudić te je zajedno s njima osvojio osam mandata.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

Zeleno-lijeva koalicija predvođena s Možemo! uz kandidata Bojana Glavaševića, stranka Nova ljevica i Radnička fronta imali su sedam zastupnika.

Pametno i Fokus osvojili su tri mandata, Hrvatska narodna stranka jedan, kao i Reformisti.

Današnji tijek izbora pratite OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene