Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Novi tjedan, nova Vlada? Pregovori ulaze u novu fazu

Pregovori o sastavljanju parlamentarne većine još traju, no HDZ i DP s nekim manjincima, čini se, nadomak su dogovora.

 

  • DP i HDZ su, čini se, dogovorili vladajuću većinu

  • očekuje se nastavak formalnih pregovora o sastavljanju nove Vlade

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:00 Sastanci koji bi mogli odrediti novo vodstvo Hrvatske održat će se u utorak. HDZ i Domovinski pokret (DP) će nastaviti pregovore o sastavljanju koalicije, a taj dan će se sastati i klub zastupnika nacionalnih manjina koji će morati odlučiti ostaju li jedinstveni ili će ih osam ostati uz HDZ, a troje SDSS-ovaca ostati izvan Vlade i većine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

 

15:40 Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 komentirala je inzistiranje Domovinskog pokreta da u koaliciji ne bude SDSS te kazala da je to "dimna zavjesa koja služi za skretanje pažnje".

"U temelju trgovačke koalicije je, ako do nje dođe, rasprodaja, odnosno dogovor oko javnih poduzeća, upravnih i nadzornih odbora ili nekih ministarstava koji su povezani s energetikom i svime onime što može biti profitabilno. Ja bih ovdje uvijek slijedila trag novca, a ovo sve više služi da bi se skrenula pažnja s toga gdje će ići taj trag", reklaje Selak Raspudić.

12:45 HDZ-ov Gordan Jandroković rekao je u nedjelju kako su pregovori s Domovinskim pokretom ušli u jednu višu fazu, a uvjeren je da će većina idući tjedan biti osigurana. Idućih dana će se znati koji će točno zastupnici biti u nju uključeni, dodao je i kazao: "U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana." 

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković kaže da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa: "Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju."

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

12:30 Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak nezadovoljan je što ga nitko ništa nije pitao: "Mislim da su načelno pregovori gotovi. Žao mi je što i nas, manje partnere, nitko ništa ne pita. Dakle, osobno sam osvojio veliki broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i nije mi svejedno što ćemo raditi kao predstavnici tih preferencijalnih glasova."

"Dakle, vidim da svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police", nastavio je. Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina. "Sjest ćemo i razgovarati. Ukoliko nas premijer uvjeri u to, mi ćemo podržati ovakvu većinu. Iako, kažem, nisam oduševljen s načinom na koji se ona upravo u ovom trenutku slaže", naveo je Hrebak. 

Pročitajte i ovo Wings for Life utrka - 4 Svi su trčali za isti cilj FOTO Spektakularni prizori iz Zadra: Više od 8000 trkača na utrci Wings for Life

12:15 Šef SDSS-a Milorad Pupovac nakon liturgije u povodu pravoslavnog Uskrsa ispred pravoslavnog hrama na Cvjetnom trgu obratio se medijima.

"Hristos vaskre. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji - vjerojatno ima, ali danas se radujemo", rekao je.

Pročitajte i ovo Sin u Zagrebu ubio majku sin ubio majku Objavljeni detalji teškog ubojstva žene u Zagrebu

12:00 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je u subotu napredak u pregovorima oko sastavljanje Vlade s Domovinskim pokretom, rekavši kako se i dalje razgovara o svemu te vjeruje da će se naći rješenja koja su dobra za sve. Na pitanje što je s manjinama odnosno sa SDSS-om predsjednik HDZ-a i Vlade je potvrdio kako se razgovaralo i u Vukovaru o tome te kako misli da će se naći rješenja koja su dobra za sve, dok je na upit koliko će ruku imati nova parlamentarna većina i tko će je sve činiti odgovorio da će biti više nego dovoljno ruku te kako HDZ nije okrenuo leđa SDSS-u.

Komentirajući daljnje inzistiranje predsjednika SDP-a Peđe Grbina na osnivanje antikorupcijske koalicije te kako je IDS odbio sudjelovati u takvoj grupaciji Plenković je istaknuo da je prekjučerašnja izjava predsjednika IDS-a Dalibora Pausa bila sjajna, politična i realna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene