Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem za dijabetičare

Zastarjeli propis onemogućava ovim ljudima da rade svoj posao: "Morao sam promijeniti firmu i sam se snaći"

Aktualno Galerija Dijabetes; ilustracija - 4 Dijabetes; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dijabetes; ilustracija - 3 Dijabetes; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dijabetes; ilustracija - 2 Dijabetes; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dijabetes; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj nije moguće biti profesionalni vozač i dijabetičar iako je to u ostatku Europe posve normalno. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Hrvatska je jedna od rijetkih EU zemalja u kojima oboljeli od dijabetesa ne mogu biti profesionali vozači.

S nestrpljenjem se iščekuje dovršetak novog pravilnika koji bi im to omogućio, a sadašnji pravilnik je, tvrde dijabetičari, diskriminatoran.

Pročitajte i ovo Rafalei Dan nakon spektakularnog dočeka Dnevnik Nove TV u najčuvanijoj vojnoj bazi: Rafalei kane obletjeti cijelu Hrvatsku, no jedno je strogo povjerljivo

Luka Nikolić profesionalni je vozač iz Daruvara. Kamion je vozio četiri godine, a onda je doznao da boluje od dijabetesa.

"Kad sam dobio dijabetes, vozio sam još tri godine i onda kad su mi uveli terapiju inzulinom, izgubio sam pravo na profesionalnu kategoriju tako da sam morao promijeniti firmu, izgubio sam pravo voziti kamion i morao sam se snaći i promijeniti posao. Trenutno radim kao tesar i zidar na građevini, ali nije to ono što bih ja htio“, rekao je Nikolić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Predsjedništvo SDP-a Grbin: "Odluku će morati donijeti oni u DP-u. A Plenkoviću treba psihijatar, frajer si je osigurao zlatni padobran"

Zbog posla je preselio u Žminj, ali, nada se, samo privremeno.

"Ja se osjećam normalno, samo takav je zakon da tko je dijabetičar i tko si daje inzulin ne može voziti kamion. U ostalim državama Europske unije tko god ima dijabetes i prima inzulin normalno radi svoj posao", rekao je Nikolić i dodao kako očekuje da će Ministarstvo što prije objaviti novi pravilnik za vozačke dozvole.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Stari pravilnik je diskriminatoran, upozoravaju dijabetolozi. Poručuju da nema razloga ukidati profesionalnu dozvolu uz redovite preglede vozača, ali i današnju tehnologiju.

"U današnje vrijeme kad postoji mogućnost mjerenja šećera putem senzora i putem aparata, može se u svakom trenutku vidjeti kolika je razina šećera. S tim senzorima može se predvidjeti pada li šećer, raste li ili ostaje u normali“, rekla je Manja Prašek, predsjednica zagrebačkog dijabetičkog društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obratite pažnju Pustili pola milijuna lažnih kovanica od dva eura: Znate li kako ćete prepoznati krivotvorine?

Tržište rada profesionalnih vozača već odavno nije u normali, velikim dijelom i zbog zastarjelih pravilnika.

"Profesionalnih vozača u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europi manjka, a s tim našim starim pravilnicima, još više vozača odlazi van jer vani mogu raditi, a tu ne", poručio je Dragan Valjak iz Udruge Konvoj.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet?

Hoće li novi pravilnik dijabetičarima dopustiti profesionalnu vožnju - iz Ministarstva zdravstva Dnevniku Nove TV (još) nisu odgovorili. Tek su kratko poručili da će se o svemu oglasiti vrlo brzo.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene