Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utrka s vremenom

Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Aktualno Galerija Konstituiranje Sabora - 1 Konstituiranje Sabora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Konstituiranje Sabora - 2 Konstituiranje Sabora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Konstituiranje Sabora - 4 Konstituiranje Sabora - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Konstituiranje Sabora - 3 Galerija 1/4 >>
U ponedjeljak će biti objavljeni i konačni rezultati izbora. Time počinje teći rok za konstituiranje 11. saziva Sabora.

Nakon objave službenih rezultata izbora od utorka teče vrijeme za konstituiranje Sabora. Sve o rokovima za sastavljanje saborske većine i Vlade donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Rok je 20 dana u kojem se mora sazvati sjednica, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik. Zoran Milanović već je ranije rekao da će se roka držati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

"Rok je 20 dana, neću nikoga pogurivati, no kad se približi 20. dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila", rekao je Milanović.

No, što ako na konstituirajućoj sjednici ne bude izglasan predsjednik Sabora? Bilo je i takvih slučajeva.

2015. neuspjehom izbora predsjednika, sjednica je prekinuta i novom sazivu Sabora nije počeo teći mandat.

"Zastupnici se mogu ponovno okupiti i ponovno glasati o nekom drugom kandidatu ako taj koij je bio predložen ne dobije većinu", tvrdi ustavni stručnjak, Mato Palić.

Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Predsjednik opet tu igra ulogu. On mandataru daje povjerenje.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenskij i Oleksandr Sirski Teška pozicija Obistinile se crne slutnje: Ukrajinski general potvrdio gubitak važnih položaja

Već smo imali sličnih situacija

2007. Stjepan Mesić tražio je dokaz od budućeg mandatara da ima većinu i dovoljno ruku. Neizvjesna situacija bila je 2015. i 2016. pa je Kolinda Grabar Kitarović nekoliko puta imala konzultacije sa strankama.

Prije 4 godine situacija je bila jasna, 11 dana nakon izbora Plenkoviću je mandat dao Milanović. Ove godine je i sam htio biti mandatar. Nakon odluke ustavnog suda se povukao.

"Ja to ne moram biti, svoje sam učinio", rekao je dva dana nakon izbora Milanović.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Prekinut promet Tragedija u blizini Karlovca: U sudaru s teretnim vozilom smrtno stradao motociklist

Očekuje se da će konzultacije ovaj put imati iza zatvorenih vrata. Mandatar, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu. A na pitanje što ako nema 76 ruku odgovorio je Palić.

"Predsjednik mu može produžiti za još 30 dana, ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi, a ukoliko ni tada ne bi se formirala Vlada onda predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu", kazao je.

Do toga je još dug put, sve oči uprte su u pregovarače.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene