Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna rasprava

Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo"

Aktualno Galerija Predškola - 4 Predškola - 4 Foto: DNEVNIK.hr Predškola - 3 Predškola - 3 Foto: DNEVNIK.hr Predškola - 2 Predškola - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predškola - 1 Galerija 1/4 >>
Naši učenici od 2025. bi trebali u školu ići devet godina. No, neće se uvesti deveti razred već bi se postojeći sati obvezne predškole povećali na ukupno 700 sati godišnje, odnosno oko četiri sata dnevno, svaki dan.

Odluka o donošenju nacionalnoga kurikula predškole u javnoj je raspravi i izazvala je burne reakcije.Sveučilišni profesori, ravnatelji vrtića i odgojitelji okupljeni uz udrugu Sidro smatraju da je ovakav prijedlog neprovediv i ide na štetu predškolske djece i zaposlenika. 

Kažu, za provođenje toliko sati predškole u vrtićima nema mjesta ni kadra.

Sveučilišni profesori, ravnatelji vrtića i odgojitelji okupljeni uz udrugu Sidro smatraju da je ovakav prijedlog neprovediv i ide na štetu predškolske djece i zaposlenika. Detalje donosi Karla Trstenjak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Nikada nije bilo ovako važno zaštiti svoje osobne podatke: Znate li kako to učiniti i što je pravo na zaborav?

"U ovim postojećim uvjetima u kojima mi jesmo ovo naprosto nije izvedivo. 30 posto u Hrvatskoj nema mogućnost pohađati programe predškolskog odgoja u ovim kapacitetima. U ovom trenutku nemao više od 5000 odgojitelja. Činjenica je da nam više od 30 posto osoba zaposlenih na poslovima odgojitelja čine nestručne zamjene", rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge Sidro.

Pročitajte i ovo Arian Najveća organizirana potraga "Našli smo otiske stopala, ali nakon svega..." Potresne riječi policije koja danima traga za nestalim Arianom

"Naravno da zabrinutost postoji. No, važno je reći da se država Hrvatska, Vlada RH po prvi puta uključila u investiranje u dječje vrtiće. Osigurali smo 260 mil eura u narednom razdoblju i vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da će svako dijete koje je predškolarac imati svoje mjesto u vrtiću", poručila je Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene